S.S.S.

1.Yarışmaya kimler katılabilir? Yarışmaya mimarlık ve endüstriyel tasarım öğrencileri katılabilirler mi?
Yarışma tüm disiplinlerden (endüstriyel tasarım ve mimari dahil) öğrenci ve profesyoneller katılabilirler.

2.Yabancı uyruklu öğrenciler de yarışmaya katılabilirler mi?
Yabancı uyruklu öğrenciler de yarışmaya katılabilirler. 

3.Yarışmaya nasıl başvurabilirim?
Web sitemizde yarışmaya başvuru aşamalarını açıklayan bilgilendirici metnimiz bulunmaktadır: (http://mucevhertasarimyarismasi.com.tr/basvuru/ ).
Online başvurular designer.turkishjewellery.org üzerinden, başvuru zarfının posta veya elden teslimi yarışma sekretaryasına yapılacaktır. Her iki aşama da tamamlandıktan sonra başvurunuz tamamlanmış olacaktır.

4.Yarışmaya katılım rakamları nelerdir?
Geçen sene yarışmamıza 800’e yakın başvuru alındı, 350’e yakın pafta teslim edildi.

5.Teknik çizim paftasında, ürünün detayların üç boyutlu olarak çizilmesi gerekiyor mu?
Paftalarınız ürününüzü en iyi anlatacak şekilde hazırlanmalıdır fakat çok özel bir detay çözümlemesi yaratılmadığı sürece, üç boyutlu teknik veya detay açıklaması yapılmasına gerek yoktur. İlk 10 a giren finalistlerimiz için yapılacak üretim esnasında, üretim aşamalarından sorumlu kişiler gerekirse detay bilgi talep edebilir.

6.Geçmiş yıllardan pafta örnekleri görme imkânımız var mı?
Aşağıda örnek paftanın görsellerini

    height=

Ancak önceki senelerde kazananlarımızın projelerini incelemek için web sitemizden (www.mucevhertasarimyarismasi.com.tr/kataloglar/) kataloglarımıza bakabilirsiniz.

7.Yarışmaya katılan ve dereceye giremeyen tasarımların kullanılması halinde tasarımcıya telif hakkı verilecek mi?
Tasarımcının tasarımlarının telif hakkına sahip olması kendi sorumluluğunda olup, telif hakkı yasası gereği kendi adına tescil işlemini gerçekleştirebilmektedir. Üretici bir firma tarafından tasarımın kullanmak istenmesi durumda üretici firma ve tasarımcı arasındaki anlaşma doğrultusunda süreç ilerleyecektir. Yarışma bu süreçten sorumlu değildir. Yarışma sadece finale kalan tasarımların görsellerini yayınlamakta ve üretimi yapılmışsa eğer ürünlerin sergilemesini gerçekleştirmektedir.

8.Finale kalınması durumunda üretilecek olan tasarımlar için sponsor firmaları tasarımcıların mı bulması gerekiyor? Süreç nasıl ilerliyor?
Sponsor firmaları Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından bulunmaktadır. Birlik tarafından koordinasyon sağlandıktan sonra ürünün üretim süreci, üreticiyi yönlendirmek ve bilgilendirmek tasarımcının sorumluluğundadır. Üretici, üretim sürecini tasarımcı ile gerçekleştirmektedir. Tasarımcı tarafından istenen taş, mekanizma ve formu üretici imkanları dahlinde yerine getirmeye çalışacaktır. Daha önce üretilen tasarım ve ürünleri web sitesinde yer alan kataloglardan inceleyebilirsiniz.

Finale kalan tasarımların üretiminde tasarımcılarda kendi ürünlerinin üretilmesi konusunda sponsor bulabilirler.

Örneğin: İstanbul dışından yarışmaya katılan tasarımcı, bulunduğu şehirde üretim aşamalarını daha rahat takip edeceğinden, ürünü kendi ürettirebilir ya da tasarımcı bir firmada çalışıyordur. Firması kendi tasarımcının tasarımını üretmek isteyebiliyor. Dikkat edilmesi gereken kural; ‘Sponsor olacak firmanın yetkilisinin, o yılki yarışma jüri üyelerinden biri olmaması gerekmektedir.’ dolasıyla tasarımcının bulduğu firmadaki yetkililerin hiçbirinin jüride yer almaması gerekmektedir.

9.Yarışmaya başvurulan tasarımların, bilgisayar çizimi mi yoksa el çizimi mi olması gerekmektedir?
Yarışmaya başvurulan tasarımların, el çizimi ve dijital ortamda (bilgisayar) hazırlanan tasarımlar olarak bir sınırlandırılma getirilmemiştir. İki şekilde de yarışmaya başvurubilirsiniz.